16 Μαρτύρων 41, Τσαλικάκι, Ηράκλειο Κρήτης

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΔΙΕΓΕΡΜΕΝΟ;

allen-taylor-dAMvcGb8Vog-unsplash

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΔΙΕΓΕΡΜΕΝΟ;

Το παιδί σας είναι μία αστείρευτη πηγή ενέργειας για μία σειρά λόγων και υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Είναι λογικό για την ηλικία του;

Εάν το παιδί σας είναι υπερδιεγερμένο μπορεί να οφείλεται απλώς στο ότι είναι παιδί. Είναι λογικό για τα παιδιά όλων των ηλικιών να έχουν πολλή ενέργεια.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, για παράδειγμα, μπορούν να είναι πολύ ενεργά, συχνά περνούν γρήγορα από τη μία δραστηριότητα στην άλλη. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι είναι, επίσης, ενεργητικοί και δεν έχουν την ίδια συγκέντρωση προσοχής με τους ενήλικες.

Εάν η υπερδιεγερμένη συμπεριφορά του παιδιού σας προκαλεί πρόβλημα στην τάξη, με το διάβασμα ή με τις φιλίες και τις σχέσεις, μιλήστε με κάποιον παιδίατρο.

Θα μπορούσε να είναι ΔΕΠ-Υ;

Είναι φυσικό να αναρωτιέστε εάν η ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) θα μπορούσε να είναι η αιτία της υψηλής ενέργειας του παιδιού σας. Αλλά το να είναι υπερδιεγερμένο δε σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί σας έχει τη διαταραχή.

Προσέξτε και για τα υπόλοιπα σημάδια της ΔΕΠ-Υ:

  • Διακόπτει συχνά;
  • Έχει πρόβλημα με το να ακολουθεί οδηγίες και να οργανώνει στόχους;
  • Είναι ξεχασιάρης/α;
  • Είναι ανυπόμονος/η;
  • Μιλάει συχνά χωρίς σειρά;

Εάν το παιδί σας έχει ΔΕΠ-Υ, τα προβλήματα αυτά θα εμφανιστούν μακροπρόθεσμα, και συνήθως τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.

Το πήρε από εμένα;

Εάν η ΔΕΠ-Υ είναι η αιτία που το παιδί σας είναι υπερδιεγερμένο, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το σύνδρομο αυτό έχει την τάση να διατρέχει την οικογένεια.

Μπορεί να υπάρχουν κάποια γονίδια τα οποία να το κάνουν πιο πιθανό σε κάποιους να αναπτύξουν ΔΕΠ-Υ.

Τρώει πολλή ζάχαρη;

«Ο γιος μου έφαγε όλες τις καραμέλες που είχαμε, και τώρα πηδάει από τοίχο σε τοίχο!»

Έχετε πει ποτέ κάτι τέτοιο; Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο να είναι κανείς υπερδιεγερμένος και στο αν τρώει ζάχαρη, αλλά η επιστήμη δεν το υποστηρίζει. Αρκετές μελέτες ήλεγξαν τη συμπεριφορά και την εκμάθηση σε παιδιά που τους δόθηκε ζάχαρη και σε παιδιά που τους δόθηκε υποκατάστατο ζάχαρης, και δε βρήκαν καμία διαφορά.

Άλλες μελέτες βρήκαν ότι οι γονείς οι οποίοι πιστεύουν ότι τα παιδιά τους έχουν φάει ζάχαρη κρίνουν τη συμπεριφορά των παιδιών ως πιο υπερδιεγερμένη, απ’ ότι οι γονείς που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους έφαγαν υποκατάστατο ζάχαρης.

Αυτό δε σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να αφήσετε το παιδί σας να σκάσει από τη ζάχαρη, βέβαια, αλλά το να την αφαιρέσετε από τη διατροφή του πιθανότατα δε θα σταματήσει το πρόβλημα.

Είναι τα συμπληρώματα διατροφής που τον κάνουν υπερδιεγερμένο;

Είμαστε σύμφωνοι πως η ζάχαρη δεν το προκαλεί. Αλλά θα μπορούσαν τα τεχνητά χρώματα, οι χρωστικές ουσίες ή άλλα συμπληρώματα να κάνουν το παιδί σας υπερδιεγερμένο;

Για τα περισσότερα παιδιά, η απάντηση είναι πιθανότατα όχι. Αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ένα μικρό ποσοστό παιδιών με ΔΕΠ-Υ μπορεί να έχουν ευαισθησία σε αυτά τα συμπληρώματα.

Εάν θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μία διατροφή χωρίς αυτά. Αποκόψτε τις πηγές των τεχνητών συμπληρωμάτων, όπως τα γλυκά, τους φρουτοχυμούς, τη σόδα, τα δημητριακά με τα έντονα χρώματα, και το έτοιμο φαγητό, και δείτε εάν παρατηρείτε καθόλου αλλαγές στη συμπεριφορά.

Θα μπορούσε η πολλή βαβούρα στο σπίτι μου να τον/ την υπερδιεγείρει;

Κάποιες φορές ο πολύς θόρυβος και η κινητικότητα μέσα στο σπίτι σας μπορούν να κάνουν δύσκολο για το παιδί σας το να χαλαρώσει.

Για παράδειγμα, οι πολλοί οικογενειακοί καβγάδες, όπως οι διαφωνίες, μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα χαοτικά προγράμματα και την έλλειψη ύπνου.

Επομένως, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ατμόσφαιρα όσο το δυνατόν πιο ήρεμη και αφήστε χώρο στην καθημερινότητά σας για την οικογένεια. Κάποιες φορές, ένα παιδί που μοιάζει υπερδιεγερμένο, χρειάζεται λίγο ήρεμο χρόνο μαζί με τη μαμά ή το μπαμπά. Κουρνιάστε στον καναπέ με μία κουβέρτα και διαβάστε στο παιδί σας, για να βοηθήσετε να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Είναι υπερδιεγερμένο επειδή δεν κάνει αρκετή γυμναστική;

Τα παιδιά μπορεί να γίνουν ακούραστα, εάν δεν κάνουν αρκετή φυσική άσκηση για να κάψουν την ενέργειά τους. Μπορείτε, ωστόσο, να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει την άσκηση που χρειάζεται. Για παράδειγμα, πάρτε την οικογένειά σας για μία βόλτα στη φύση ή για πεζοπορία. Ή πηγαίνετε για ποδηλασία ή παίξτε κυνηγητό στην μπροστινή αυλή.

Εάν έχετε αυλή, διαμορφώστε έναν ασφαλή χώρο για να παίζει, όπως ένα χώρο με άμμο.

Πηγή:
Επιμέλεια κειμένου: psychomotor-athens

elGreek